Wespen: hun uiterlijk en gedrag

Duitse wesp

Karakteristiek voor de Duitse wespen is de felgele en zwarte dwarstekening op het achterlijf. Ze hebben 2 paar vliezige vleugels. De werksters zijn 10-15 mm lang; koninginnen zijn een stuk forser en worden wel 20 mm lang. Opvallend kenmerk van de Duitse wesp is de overgang van het borststuk naar het achterlijf.

Kenmerken van de Duitse wesp
De Duitse wespen zijn stevige wespen, fors en breed. En heeft op het achterlijf links en rechts zwarte puntjes zitten die los zitten van de dwarstekeningen. En heeft een ‘kleinere’ wespentaille.

Gedrag
Duitse wespen zijn normaal gesproken vrij rustig naar mensen, vooral aan het begin van het seizoen, april t/m juli. Vanaf juli/augustus kan dit omslaan, dit kan tegenwoordig ook later in het seizoen zijn. Ze komen op zoetigheid af en dat zijn de prikkelbare momenten van deze beestjes. Tips zijn dan ook: Blijf rustig, blaas ze zachtjes weg of begeleid ze met je hand/lichaam, maar ga niet hard blazen of wild om je heen slaan, dit zorgt voor een snelle aanval van hun kant.

Verder blijf altijd weg bij het nest, te dichtbij, kan soms al bij 5m afstand zijn! Het nest is hun woning en als je als bedreiging gezien wordt, kan er gestoken worden. Ga daarom ook nooit zelf bestrijden, dit is levensgevaarlijk! Er kan 1 steken, maar ook 10-tallen! U brengt ook uw omgeving ermee in gevaar.

Gewone wesp

Karakteristiek voor de gewone wesp is de felgele en zwarte dwarstekening op het achterlijf. Het zijn wat slankere en kleine dieren. Ze hebben 2 paar vliezige vleugels. De werksters zijn 10-12 mm lang; koninginnen zijn een stuk forser en worden wel 18 mm lang. Opvallend kenmerk van de Gewone wesp is de overgang van het borststuk naar het achterlijf.

Kenmerken van de gewone wesp
De gewone wesp is een wat kleinere wesp. En heeft op het achterlijf zwarte dwarsstrepen zitten. Ze zijn wat smal en daardoor makkelijk te onderscheiden van de Duitse wesp, deze is groter/steviger.

Gedrag
Eigenlijk is het gedrag van de Gewone wesp te vergelijken met de Duitse wesp.

Franse Veldwespen

De Franse veldwesp heeft een iets meer afgeplat, slanker en langer lichaam dan andere wespensoorten. De voelsprieten zijn wat meer oranje en hun lichaam is overwegend zwart met gele dwarsstrepen.

Kenmerken van de Franse Veldwesp
Qua dwarstekening lijken ze veel op de Gewone wesp, de Franse Veldwesp heeft net wat meer zwart op zijn achterlijf. Heeft lange achterpoten, deze zitten tijdens de vlucht in een hangende positie, deze kunnen ze bijna niet optrekken. Zo lijkt het soms net dat het op een ‘Y’ lijkt tijdens het vliegen. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien.

Gedrag
Franse Veldwespen zijn enorm vriendelijk, komen totaal niet op zoetigheid af en dwarrelen en een beetje rond. Bemoei je met het nest, dan kan dit zeker omslaan!

Voor de rest maken ze altijd kleine nestjes van zo’n 15cm groot met zo’n 10 wespen erop. Helaas stopt het niet daarmee, al gauw maken ze in de buurt meer nestjes. Zo kan je op een gegeven moment alsnog 100’en Franse Veldwespen hebben.

Omdat zij vriendelijk zijn en niet met maar 1 nest werken, maar met 10-tallen, worden deze wespen zelden bestreden. Bestrijding vindt vooral plaats bij gevaarlijke situaties, denk aan zonnepanelen plaatsen/vervangen of dakkappellen, dakpannen of rieten daken plaatsen/vervangen.

Grondnesten

Wespen komen ook vaak in de grond voor!
De nesten zitten verborgen en zijn vaak slecht op te merken. Als u veel wespen ziet vliegen en richting 1 punt vliegen, ga dan niet op zoek naar het nest! Bel direct voor hulp van een professional.

Wespen in de grond worden ontzettend snel gewaarschuwd door de trillingen van de grond, hierdoor lijkt het voor de wespen dat zij aangevallen worden. De aanval van hun zijde is daarom veel sneller ingezet dan andere situaties!

Bel snel bij verdenking van een wespennest naar 030 – 20 72 800 om informatie in te winnen. Wilt u een bestrijding laten uitvoeren, bel dan vooral voor een afspraak of lees hier meer over wespenbestrijdingen.