Hoornaars: hun uiterlijk en gedrag

Europese hoornaar

Deze grote vriendelijke wesp is beduidend groter dan welke wesp dan ook. Hij is al gauw 3-4x zo groot, maar ook nog eens 3x zo breed! Ze zien er angstaanjagend uit, maar zijn eigenlijk heel vriendelijk. Kom daarbij niet te dichtbij het nest, want ook dat accepteren deze wespen ook niet altijd.

Kenmerken van een Europese hoornaar
De grootte van een hoornaar is afhankelijk van zowel het geslacht als de rol. Zo worden mannetjes tussen de 21 en 28 mm, werksters tussen de 18 en 24 mm en koninginnen 25 tot 35 mm. Hoornaars hebben naar verhouding een erg grote kop, welke geel met oranje tot rood van kleur is. Het borststuk, dat de poten en vleugels bevat, is vaak rood en zwart gekleurd. Zoals kenmerkend voor alle wespensoorten heeft de hoornaar ook een duidelijke wespentaille. Het eerste segment van het achterlijf is bij de hoornaar ook roodbruin van kleur, de rest van het achterlijf felgeel met zwarte dwarsligger en zwarte puntjes.

Gedrag
Europese hoornaars zijn vriendelijk. Kunnen wel steken en doet meer zeer dan een normale wespensteek, al is hun gif minder sterk. Verder laten ze mensen altijd met rust, ze komen niet op zoetigheid af of willen eigenlijk niks met ons te maken hebben.

Let op: Deze hoornaars kunnen ook een grondnest hebben, hierbij kunnen ze agressiever overkomen, doordat de trillingen hun activeert.

Aziatische Hoornaar

Deze hoornaar hoort hier eigenlijk niet thuis en MOET daarom bij wet verdelgt worden. De Aziatische hoornaar is ook een agressievere hoornaar en een steek doet flink pijn! Als u deze Aziatische hoornaar tegenkomt, doe vooral niks en probeer afstand te nemen en bel direct voor een professional, 030 – 20 72 800.

Uiterlijk
De Aziatische hoornaar is goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. Zelfs zijn pootjes zijn grotendeels zwart, de uiteinden van de poten zijn knalgeel. Op het achterlijf is aan de voorzijde een smalle gele band te zien. Verder naar achter is een dikkere gele band zichtbaar.

De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar. Werksters van de Aziatische hoornaar worden zo’n 1,7-2,4 cm groot.

Heeft u een hoornaarsnest en wilt u deze laten bestrijden? Bel dan snel met 030-2072800.