Bijen en hommels: beschermd of niet?

Bijen en hommels

Deze diertjes zijn géén beschermde diersoorten, hier zijn veel onduidelijkheden over. Ze staan alleen op de lijst om ze niet zomaar te bestrijden, omdat ze goed zijn voor het milieu!
Daarom moet er altijd een duidelijk reden zijn, allergiën, vervelende/gevaarlijke locatie of als honingbijen langer dan 1 week in je woning zitten, dan word er ook bestreden. Deze zijn honing aan het verbouwen en zullen niet snel meer vertrekken.
Wanneer de bestrijder geen goeie reden kan vinden om te bestrijden, zal dit ook nooit gedaan worden bij Rover Ongediertebestrijding. Wij bestrijden geen onschuldige dieren die niks fout doen. Hommels worden nooit bestreden behalve bij gevaarlijke situaties. Lees vooral verder als u die wilt weten of bel voor advies naar 030 – 20 72 800.

Bijen en hommels zijn niet agressief aangelegd, al zal de hommel alleen uit nood steken en een bij veel sneller. Bemoei nooit met een nest (of in-/uitvliegopening) en kom ook niet in de buurt hiervan. Bijen kunnen dit snel als gevaar zien en kunnen u gaan aanvallen. Bijen steken niet altijd direct, omdat zij net als de hommel hun angel verliezen bij het steken. De angel zal van het lichaam ‘afscheuren’ en hierdoor overleefd het beestje dat niet! Dit betekent overigens niet dat ze niet zullen steken, pas hier altijd voor op!

Bijen zullen sneller tegen u aan vliegen om je zo te waarschuwen dat u te dichtbij komt, reageert u hier niet op, is de angel toch zeker het volgende wat zij zullen gebruiken.

Hommels in uw tuin of huis

Hommels worden echt zelden tot nooit bestreden, dit omdat zij geen schade maken aan uw woning en zij ook totaal niet agressief zijn. Buiten dat zijn hommels enorm goed voor de natuur en daar moeten we natuurlijk altijd zuinig op zijn.

Zijn er geen kinderen en/of huisdieren in de buurt die gevaar lopen, als het nest wat laag bij of in de grond zit. Wordt er nooit bestreden worden. Alleen bij gevaar zal een bestrijding mogelijk uitgevoerd worden. Dit is te bepalen door de bestrijder.

Uiterlijk hommel

Er zijn tientallen verschillende hommels in Nederland, het belangrijkste kenmerk is hun ‘fluffy’, bollerige lichaampje. Vaak zijn hommels door mensen goed te herkennen, dit mede door de brede banden, deze zijn zwart/donker gele tot bruin en een vaak witte en soms ook donker gele/bruine achterkant.

Ze zijn ook niet snel geïnteresseerd in mensen of hun voedsel, drinken, eigenlijk leven deze lieve beestjes altijd goed naast de mens en zien we ze graag in onze tuinen rondsnuffelen. Een nest is overigens nooit erg actief, het kan soms echt minuten duren voordat er weer een hommel in of uit vliegt.

Bijen in uw huis of tuin

Net zoals hommels maken bijen ook geen echt nest, het is meer een open raster waar ze zowel eitjes in leggen als voedsel in opslaan en verwerken. Eigenlijk is er maar een type bij die interesse in onze huizen heeft, dat is de honingbij. Dit wilt u niet in uw huis hebben, hoe fijn ook voor de natuur.

Bijen hebben een volk wat vaak bestaat uit tussen de 10.000 en 60.000 bijen. Als dit in je woning zit, kunt u altijd eerst een imker bellen om na te gaan of hij u kan helpen om deze beesten mee te nemen. Kan dit niet, omdat het volk in de spouw, in het dak of ergens anders onbereikbaar zit, moet na 2 weken als ze daadwerkelijk blijven zitten, bestreden worden. Doet u dit niet, kunt u jarenlang ze houden, probleem is dan wel al de honing wat in uw woning terecht komt. Dit is natuurlijk niet goed voor u woning.

Zitten de bijen in een boom, in de grond, aan een tak of ergens anders? Dan is de kans minimaal dat er bestreden zal worden. Er moet een gevaar zijn om te gaan bestrijden, anders laten we deze beestjes gewoon hun werk doen en kan een imker vaak wel wat betekenen.

Uiterlijk van een bijen

Een bij lijkt heel erg op een wesp, echter zijn er duidelijke verschillen. Bijen zijn net wat steviger/groter dan een wesp, ook zijn hun strepen niet zo geel als bij een wesp. Het neigt erg naar oranje/bruin, hierdoor weet je zeker dat je niet met een wesp te maken heeft.

Twijfelt u of het een wesp of bij betreft? Bel dan voor advies, 030 – 20 72 800.