Menu Sluiten

Hoornaars

Hier in Nederland heb je sinds een aantal jaar 2 verschillende hoornaars.
Door de veranderingen in de temperatuur kan inmiddels de Aziatische hoornaar zich prima vertoeven in ons kikkerlandje.

 • Europese hoornaars
 • Aziatische hoornaars

 • Europese Hoornaar

  Uiterlijk
  wespenbestrijding, wespen bestrijding, wespen bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijding, hoornaarsbestrijding, hoornaars bestrijden, hoornaars bestrijdingHoornaars zijn stukken groter dan de duitse wesp en de gewone wesp. De grootte van een hoornaar is afhankelijk van zowel het geslacht als de rol. Zo worden mannetjes tussen de 21 en 28 mm, werksters tussen de 18 en 24 mm en koninginnen 25 tot 35 mm. Hoornaars hebben naar verhouding een erg grote kop, welke geel met oranje tot rood van kleur is. Het borststuk, dat de poten en vleugels bevat, is vaak rood en zwart gekleurd. De vleugels van de hoornaar hebben een wat rokerige bruinrode kleuring. Zoals kenmerkend voor alle wespensoorten heeft de hoornaar ook een duidelijke wespentaille. Het eerste segment van het achterlijf is bij de hoornaar ook roodbruin van kleur.

  Overlast
  De hoornaar zoekt de mens zelden op, in tegenstelling tot eerder genoemde gewone en duitse wespen, omdat zij niet afkomen op zoetigheden zoals frisdrank.

  De hoornaar kan echter wel agressief worden wanneer men te dicht bij het nest komt. Dit betekent dus dat zolang u op afstand blijft (enkele meters) er geen gevaar is voor agressie van hoornaars. Wanneer iets of iemand het nest benaderd, komen de werksters luid brommend aanvliegen om eventuele boosdoeners of indringers af te schrikken. Wees wel alert dat op zo’n moment de hoornaars eerder geneigd zijn om te gaan steken.
  Het behouden van een nest van de hoornaar in de omgeving heeft als voordeel dat u minder last zult hebben van andere vervelende insecten zoals vliegen en muggen. Indien een nest zich op een lastige plaats bevindt, zoals naast de voordeur van een gebouw, is het vaak wel wenselijk om het te verwijderen.

  Voedsel
  Een hoornaar is een fijne wesp om in de buurt te hebben, zij voeden zich namelijk op muggen en vliegen.


  Aziatische Hoornaar

  wespenbestrijding, wespen bestrijding, wespen bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijding, hoornaarsbestrijding, hoornaars bestrijden, hoornaars bestrijding

  De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die zich inmiddels heeft verspreid van Frankrijk tot Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië en België. Ook in Nederland wordt de soort steeds vaker aangetroffen.

  Uiterlijk
  De Aziatische hoornaar is goed te herkennen aan zijn volledig zwarte borststuk. Ook de poten zijn zwart, maar de uiteinden van de poten zijn knalgeel. Op het achterlijf is aan de voorzijde een smalle gele band te zien. Verder naar achter is een dikkere gele band zichtbaar.
  De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar. Werksters van de Aziatische hoornaar worden zo’n 1,7-2,4 cm groot.

  Overlast
  De Aziatische hoornaar is voor de mens niet gevaarlijker dan de Europese hoornaar. Wel nestelt deze vaak in stedelijke gebieden. Samen met het feit dat nesten van Aziatische hoornaars uit grotere aantallen wespen bestaan dan de Europese hoornaar, vergroot dit wel de kans op een aanvaring met de wesp.

  Steken
  Steken van een hoornaar kunnen pijnlijker ervaren worden dan die van overige wespen, aangezien de angel een stuk langer is. De gifstof die zij met hun angel inbrengen kan zodanig direct in de bloedbaan terecht komen.