Menu Sluiten

Gewone wespenOngediertebestrijding, ongedierte, bestrijden, ongedierte bestrijding, wespen bestrijden, wespen bestrijding, wespenbestrijding, wespen in huis, wespennest in huis, wespennest op zolder, wespen op zolder, wespen in de spouwmuur, wespennest in de spouwmuur, wespennest in de grond, wespen in de grond, wespen in de schuur, wespennest in de schuur

wespenbestrijding, wespen bestrijding, wespen bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijdingUiterlijk
Karakteristiek voor de gewone (en Duitse) wesp is de helgele en zwarte dwarstekening op het achterlijf. Het zijn slanke dieren. Ze hebben 2 paar vliezige vleugels. De werksters zijn 10-15 mm lang; koninginnen zijn een stuk forser en worden wel 20 mm lang. Opvallend kenmerk van de limonadewesp is de overgang van het borststuk naar het achterlijf. Dat is sterk ingesnoerd. Niet voor niets spreekt men wel van een “wespentaille”!

Verschillende kenmerken ten opzichte van de Duitse wesp
De gewone wesp is ten opzichte van de Duitse wesp een slag kleiner. Heeft op het achterlijf zwarte dwarsstrepen zitten. En heeft een grote wespentaille.

wespenbestrijding, wespen bestrijding, wespen bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijdingLeefwijze
De gewone wesp vindt u vaak in de grond, in weilanden, in uw tuin of plantenbakken.
Ook zal je ze zoals de Duitse wesp tegen kunnen komen in een schuur, op zolder of in de muur.

Bestrijd een actief nest nóóit zelf! U brengt uzelf én uw omgeving onnodig in gevaar!
Wilt u een wespennest (laten) verwijderen, klik hier voor meer informatie.

Net als de Duitse wesp, zijn de gewone wespen ook erg ‘doelgericht’, dit houd in dat ze (meestal) geen twijfelgedrag vertonen van waar ze heen willen. Nemen de kortste route en vliegen deze route constant op en neer. Vertonen ze wel twijfelgedrag? Betekent dit vaak dat ze of de weg kwijt zijn of dat ze iets niet vertrouwen.

Limonade-wespen
Gewone wespen zijn de zogenoemde ‘limonadewesp’ en komen daarom rond augustus op zoetigheid af.
Helaas zijn deze wespen al snel geïrriteerd en zijn erg fel. Ook als u in de buurt van het nest loopt, kunnen de trillingen ervoor zorgen dat ze zich bedreigd voelen en daarom snel zullen aanvallen. Wees daarom altijd alert in de zomer.
Ziet u een wesp of nest, kunt u beter deze plek vermijden!

Voedsel
Wespen hebben een grote behoefte aan koolhydraten (suikers). Zij nemen daartoe nectar op uit bloemen, honingdauw (de suikerhoudende, vloeibare afscheiding van bladluizen), het vruchtvlees en sap van rijpe vruchten (o.a. peren en pruimen). Op het menu staan ook zoete etenswaren en dranken. Denk aan limonade, stroop e.d.
Voor de instandhouding van hun eigen lijf, maar vooral voor de voeding van de larven, hebben wespen eiwitten nodig. Die krijgen ze binnen door andere insecten te vangen en op te eten. Dat kunnen allerlei vliegensoorten en muggen zijn, maar ook volwassen hooiwagens, cicaden en hun larven, onbehaarde of gering behaarde rupsen, de larven van bladwespen, zaagwespen, honingbijen en spinnen.

Duitse wespen en gewone wespen komen ook op hout af, dit is geen voedsel, maar hiervan bouwen zij hun nest.
Dit hout halen ze van je schutting, palen, stoelen of tafels af. Hier halen ze dan de toplaag af.