Menu Sluiten

Duitse wespen

wespenbestrijding, wespen bestrijding, wespen bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijdingUiterlijk
Karakteristiek voor de Duitse wespen (en gewone) is de helgele en zwarte dwarstekening op het achterlijf. Het zijn slanke dieren. Ze hebben 2 paar vliezige vleugels. De werksters zijn 10-15 mm lang; koninginnen zijn een stuk forser en worden wel 20 mm lang. Opvallend kenmerk van de limonadewesp is de overgang van het borststuk naar het achterlijf. Dat is sterk ingesnoerd. Niet voor niets spreekt men wel van een “wespentaille”!

Verschillende kenmerken ten opzichte van de gewone wesp
De Duitse wespen zijn ten opzichte van de gewone wespen een slag groter. Heeft op het achterlijf links en rechts zwarte puntjes zitten. En heeft een ‘kleinere’ wespentaille dan de gewone wesp.

Leefwijze
Duitse wespen kunt u overal tegenkomen, in de schuur, in het dak, soms zelfs in de grond of lekker warm ergens op een stille plek in huis.

wespenbestrijding, wespen bestrijding, wespen bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijding, ongedierte bestrijdenBestrijd een actief nest nóóit zelf! U brengt uzelf én uw omgeving onnodig in gevaar!
Wilt u een wespennest (laten) verwijderen, klik hier voor meer informatie.

Ze zijn altijd erg ‘doelgericht’, dit houd in dat ze (meestal) geen twijfelgedrag vertonen van waar ze heen willen. Nemen de kortste route en vliegen deze route constant op en neer. Vertonen ze wel twijfelgedrag? Betekent dit vaak dat ze de weg kwijt zijn of dat ze iets niet helemaal vertrouwen.

Limonade-wespen
De Duitse wespen zijn de algemeen bekende vervelende ‘limonade’ wespen die net als de gewone wespen rond augustus op zoek gaat naar zoetigheid.
Als ze dit niet kunnen krijgen of je gaat ze tegenwerken, zullen deze wespen snel geneigd zijn om te steken.

Voedsel
Wespen hebben een grote behoefte aan koolhydraten (suikers). Zij nemen daartoe nectar op uit bloemen, honingdauw (de suikerhoudende, vloeibare afscheiding van bladluizen), het vruchtvlees en sap van rijpe vruchten (o.a. peren en pruimen). Op het menu staan ook zoete etenswaren en dranken. Denk aan limonade, stroop e.d.
Voor de instandhouding van hun eigen lijf, maar vooral voor de voeding van de larven, hebben wespen eiwitten nodig. Die krijgen ze binnen door andere insecten te vangen en op te eten. Dat kunnen allerlei vliegensoorten en muggen zijn, maar ook volwassen hooiwagens, cicaden en hun larven, onbehaarde of gering behaarde rupsen, de larven van bladwespen, zaagwespen, honingbijen en spinnen.

Duitse wespen en gewone wespen komen ook op hout af, dit is geen voedsel, maar hiervan bouwen zij hun nest.
Dit hout halen ze van je schutting, palen, stoelen of tafels af. Hier halen ze dan de toplaag af.