Menu Sluiten

Duitse kakkerlakkenOngediertebestrijding, ongedierte, bestrijden, ongedierte bestrijding, kakkerlakken bestrijden, kakkerlakken bestrijding, kakkerlakkenbestrijding

De Duitse kakkerlak is de meest voorkomende kakkerlak in Nederland. Hij is lichtbruin van kleur en heeft twee duidelijke zwarte lengtestrepen op zijn borstschild. Kakkerlakken zijn oorspronkelijk afkomstig uit de tropen en komen daarom vaak voor in verpakkingen van tropische producten.

Ze kunnen zich heel snel voortbewegen, zelfs over het plafond, muren en andere gladde oppervlakken. In een woning zoeken ze graag donkere, warme, vochtige plekken op. Ze leven gemiddeld een half jaar. Het vrouwtje legt in deze periode 4 tot 8 pakketjes met gemiddeld 30 eitjes per pakket.

 • Uiterlijk
 • Voedsel
 • Schade
 • Plaag herkennen
 • Waar zitten ze graag
 • ‘Eenvoudige’ thuisbestrijding
 • Bestrijding en kosten

 • kakkerlakkenbestrijding, kakkerlakken bestrijding, kakkerlakken bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijdingUiterlijk
  Duitse kakkerlakken zijn strogeel tot lichtbruin van kleur, ze hebben twee zwarte lengtestrepen op het pronotum.
  Duitse kakkerlakken zijn 10-15 mm lang, zonder antennes. De antennes zijn lang. De mannetjes zijn slanker dan de vrouwtjes.
  Bij de vrouwtjes is hun achterlijf bedekt door vleugels, bij de mannetjes zijn de vleugels korter dan het achterlijf. Ondanks hun vleugels kunnen ze niet vliegen.

  Voedsel
  Duitse kakkerlakken zijn alleseters, maar ze hebben een voorkeur voor zoet, vochtrijk voedsel en voedsel met veel koolhydraten. Ze eten ook dode, zieke en gewonde dieren, waaronder elkaar. Dit gedrag werkt vaak in het voordeel van de ongediertebestrijder. Daarnaast kunnen ze lijm, zeep en tandpasta eten. Het zijn taaie dieren, hun harde schild voorkomt vochtverlies, waardoor ze wel 10 – 40 dagen zonder voedsel kunnen leven.

  Schade
  Kakkerlakken kunnen etenswaren aantasten en ziektes verspreiden. De plaagdiertjes knagen gemakkelijk door verpakkingsmaterialen. Ze komen af op gesuikerde etenswaren zoals bijvoorbeeld koek, snoep en fruit. Problemen met voedselveiligheid liggen op de vloer bij de aanwezigheid van kakkerlakken. Daarnaast zorgen ze voor een onaangename geur die sterker wordt naarmate.

  Kakkerlakkenplaag herkennen
  Levende kakkerlakken treft u met name ’s nachts aan. U kunt de aanwezigheid op basis van de volgende kenmerken herkennen:
  Zowel dode als levende kakkerlakken, eierschalen of afgevallen huid, uitwerpselen, een onaangename geur (bedorven lucht) of schade aan organisch voedsel.

  kakkerlakkenbestrijding, kakkerlakken bestrijding, kakkerlakken bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijdingWaar zit de kakkerlak graag
  Ze komen vaak uw huis binnen via voedsel, verpakkingen en (tweedehands) meubels of apparaten. Wanneer u overlast van kakkerlakken vermoedt, controleer dan of u een kakkerlakkenplaag op de volgende locaties aantreft:

  • In keukens: Alle plekken waar het zowel warmer en vochtiger kan zijn kunnen ideaal zijn voor de plaagdieren. Controleer daarom achter koelkasten, ovens en kleine apparaten zoals de magnetron. En in de buurt bij verwarmingen, waterleidingen en rioleringen. Maar controleer ook de kastjes en de keukenlades.
  • In badkamers: de meest vochtige ruimte van het huis is misschien nog wel de aantrekkelijkste plek voor kakkerlakken. Controleer onder de gootsteen en onder afvoerputjes etc. Kakkerlakken kunnen voeding halen uit zeep en andere resten die de mens achterlaat in de badkamer.
  • In systeemplafonds en spouwmuren: Boven een systeemplafond of spouwmuur lopen vaak verschillende leidingen die voor vocht en warmte kunnen zorgen. De ideale verblijfsplaats voor kakkerlakken. Controleer dit regelmatig bij overlast.

  Eenvoudige thuisbestrijding zelf uitvoeren
  Kakkerlakken houden van vochtige ruimtes en eten van voedsel die beschikbaar liggen.
  Hierdoor is een eenvoudige thuisbestrijding uit te voeren, dit geeft overigens geen garantie, maar zou kunnen werken!

  • Zorg altijd voor een goede ventilatie
  • Zorg dat alle naden/kieren afgesloten worden
  • Ga zorgvuldig om met voedselresten om en sluit voorraden af in plastic bakken
  • Controleer lekkages en herstel deze waar nodig