Menu Sluiten

RattenOngediertebestrijding, ongedierte, bestrijden, bestrijding, Ratten bestrijden, ratten bestrijding, rattenbestrijding

Indien u uw woning of bedrijf niet voldoende heeft beschermt tegen ratten, dan kunnen ratten schade toebrengen aan het gebouw, het gebouw binnendringen en dit vervuilen of zelfs gezondheidsklachten veroorzaken!

Ratten laten zich niet snel zien, let daarom altijd goed op of u knaagschade of uitwerpselen in donkere hoeken of langs beschutte wanden ziet. Merkt u iets op of een geur wat u niet kunt plaatsen? Wacht dan niet totdat het te laat is en onderneem direct actie, bel een professionele bestrijdingsbedrijf voor een inspectie, 030 – 20 72 800.

 • Zwarte ratten
 • Bruine ratten
 • Schade door ratten
 • Bestrijding en kosten
 • Zwarte ratten

  rattenbestrijding, ratten bestrijding, ratten bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijdingDe zwarte rat komt tegenwoordig telkens vaker voor in stedelijke gebieden. Bij voorkeur op hoge, droge plaatsen, maar ook bijvoorbeeld onder de funderingen van gebouwen.

  Uiterlijk
  De zwarte rat is een zeer slank dier met een vrij spitse snuit, grote kraalogen en grote oren (komen naar voren gevouwen tot over het oog). Ze hebben een lange dunne staart die langer is dan het lichaam (17-25 cm). Een volwassen dier is 14-23 cm lang (zonder staart) en weegt ca. 150-250 gram. Pasgeboren jongen zijn kaal, blind en ± 3 cm lang.

  Ontwikkeling
  Zwarte ratten zijn na 3 maanden geslachtsrijp. De vrouwtjes dragen 20-24 dagen, de nestgrootte is 6-10 jongen, zoogperiode ± 3 weken. Vermoedelijke levensduur is ca. 4 jaar, normaal 2 jaar.

  rattenbestrijding, ratten bestrijding, ratten bestrijden, ongediertebestrijding, ongedierte bestrijden, ongedierte bestrijding

  Bruine ratten
  Bruine ratten zijn zogeheten cultuurvolgers. Dit betekent dat daar waar mensen zijn, ook deze ratten zijn. Bruine ratten maken onderdeel uit van de (stads)natuur en onze omgeving. We moeten er echter voor zorgen dat de populatie niet zo groot wordt dat zij voor overlast zorgt. Hier kunnen we als mens zelf iets aan doen. Vaak ongemerkt, creëert de mens namelijk zelf een situatie welke ideaal is voor ratten, denk hierbij aan voedselaanbod, schuilgelegenheid en warmte.

  Uiterlijk
  De bruine rat heeft meestal een grijsbruine rug en een lichtere buik. De bouw is een stuk steviger dan die van de zwarte rat, daarnaast is de snuit van de bruine rat ook wat stomper. Erg kenmerkend is de dikke, vrijwel kale, staart. De bruine rat wordt gemiddeld 22 – 30 cm en weegt ca. 500 gram.

  Levenswijze
  De bruine rat is een cultuurvolger en heeft een bijzonder groot aanpassingsvermogen, kan uitstekend graven, zwemmen en klimmen. De reuk is het belangrijkste zintuig. Meest ’s nachts actief. Bruine ratten zijn alleseters met voorkeur voor het beste wat voorhanden is.
  De bruine rat heeft zich over geheel Nederland verspreid.

  Schade door ratten algemeen
  Als dragers van ziektekiemen vormen ratten een bedreiging voor de volksgezondheid (pest, voedselvergiftiging of de Ziekte van Weil). Ze consumeren gemiddeld 15 gram voedsel per dag en bevuilen daarbij voedselvoorraden met hun uitwerpselen en urine.
  Ratten veroorzaken knaagschade aan o.m. verpakkingsmaterialen, houten vloeren, houten wanden en dakbeschot, leidingen en kabels (kortsluiting, storingen) en isolatiematerialen.
  In woningen zijn ze soms rustverstorend.