Hoornaar nest verwijderen

Last van hoornaars?

Rover helpt u snel!

Hoornaar nest herkennen en verwijderen

De hoornaar is een vliegend insect met angel en valt onder de grote wespensoorten. Hij wordt ook wel superwesp of koninginnenwesp genoemd en staat bekend als ‘grote vriendelijke wesp’. De hoornaar steekt namelijk niet zomaar. Een hoornaar nest in uw huis herkennen en verwijderen is daarentegen wel erg gevaarlijk. Het moment dat u te dichtbij komt of zich met het nest bemoeit, kunnen de hoornaars zeker aanvallen. Daarom geeft Rover Ongediertebestrijding u graag wat tips.

Hoornaar nest verwijderen

Zo kunt u een hoornaar nest herkennen

Een hoornaar nest ziet er ietwat anders uit dan een wespennest. Het nest van gewone wespen wordt van laagjes gekauwde houtvezels of plantenvezels gemaakt en is doorgaans geel tot roodbruin van kleur. Het nest van Duitse wespen is meestal grijs. Een hoornaar nest is van papier gemaakt. Hoewel dit nest meestal ook geel tot roodbruin is gekleurd, zijn er wel duidelijke verschillen.

Zo herken je een hoornaar nest:

 • Het nest is 50 tot 80 centimeter groot en bevat maximaal 1000 hoornaars;
 • Het nest heeft een duidelijk strepenpatroon met zowel lichte als donkere kleuren;
 • Er zitten ook schelpvormige lagen om het nest;
 • Het heeft grote openingen voor het in- en uitvliegen van de hoornaars;
 • Het nest is vaak niet volledig dicht.

Zit het hoornaar nest op een erg hoge of moeilijk bereikbare plek?

Dan kunnen we onze autohoogwerker inzetten. Hiermee weten we zeker dat we het hoornaar nest goed kunnen bereiken en verwijderen.

Bel of mail Rover Ongediertebestrijding voor een kostenindicatie van het gebruik van deze autohoogwerker.

Ons advies bij het verwijderen van een hoornaar nest

In tegenstelling tot wespen komen hoornaars niet op zoetigheden zoals frisdrank af. Sterker nog, deze grote wespen komen zelden in de buurt van mensen. De kans dat u in of om uw huis echte overlast van zulke superwespen zult hebben is dan ook minimaal.

Het is in veel gevallen niet nodig om het hoornaar nest te verwijderen. Sterker nog, als u het nest laat zitten heeft u het voordeel dat u minder last van andere vervelende insecten zoals vliegen en muggen zult hebben. Die eten de hoornaars namelijk op. Als de hoornaars een nest in uw woning gaan bouwen, doet u er verstandig aan om deze te verwijderen. Isolatie en hout is namelijk niet veilig en zal zeker aangetast of weggehaald worden.

Houd er bij het verwijderen van het hoornaar nest rekening mee dat de kans heel groot is dat de hoornaars agressief worden als ze vinden dat u te dichtbij komt. Op zo’n moment zijn hoornaars wel geneigd om aan te vallen en  te gaan steken. Het is daarom erg verstandig om het nest door professionals te laten weghalen.

 

 

Rover gaat proberen hoornaars gifvrij te bestrijden

Rover Ongediertebestrijding wilt zo min mogelijk met gif werken. Met ratten en muizen gebeurd dit al jaren, echter bij hoornaarsbestrijdingen wordt daar niet naar gekeken.

Wij hebben dit onderzocht en hebben een oplossing gevonden.

Aankomende zomer 2023 gaan wij hoornaarsbestrijdingen van kleine nesten, waarbij alleen de koningin aanwezig is, proberen zonder gif te bestrijden! 

 

1e voltooide bestrijding zonder gif, hoornaar bevroren1e voltooide bestrijding zonder gif, hoornaar bevroren. Foto genomen door Veronne Hendriks.

Hoornaar nest verwijderen
Hoornaar nest verwijderen

Kosten voor het verwijderen van hoornaar nesten

Voordat wij daadwerkelijk het hoornaar nest gaan verwijderen, bespreken we eerst de kosten. Onze hoornaar bestrijding start bij € 75, het kan zijn dat er extra kosten bijkomen. Dit is afhankelijk van de volgende zaken:

 • Er is nog geen locatie van het hoornaar nest bekend en
  wij moeten er naar gaan zoeken;
 • Er moeten meerdere hoornaar nesten verwijderd worden
  (bijvoorbeeld bij de buren, dat is uiteindelijk wel kostenbesparend).
 • Wij langer dan 30 minuten met de opdracht bezig zijn
  (dit betreft een ruime tijd tbv bestrijding en uitleg)
 • Spoed-/weekendopdrachten, dit is van toepassing als u dit van ons eist (bepalen wij om snel / in het weekend te komen, vervalt de toeslag).
 • Het is nodig om extra middelen en materialen in te zetten
  (zoals bijvoorbeeld een autohoogwerker);

Onze verdelger kan ook advies uitgeven om nieuwe hoornaar nesten te voorkomen. Zo kunt u bij ons meteen materiaal aanschaffen om op bepaalde plekken nesten preventief te weren.