Franse veldwespen: bestrijden of toch niet?

De nesten van de Franse Veldwesp hebben geen omhulsel van papier, maar zijn altijd open, waardoor de wespen goed te zien zijn en bevatten in het algemeen ongeveer 10 wespen. De koningin maakt haar nesten op beschutte locaties. Denk aan dakpannen, latten tegen de woning of in de buis van uw balustrade.

In tegenstelling tot veel andere wespen, zijn Franse Veldwespen niet agressief en bewoont deze wespen meerdere nesten in de buurt van elkaar. Vaak werken er 2 of meer jonge (zuster)koninginnen zelfs samen aan eenzelfde nest. Uit die groep stichtsters ontwikkelt zich een rangorde. Eén van de dominantere vrouwtjes wordt uiteindelijk de nieuwe koningin en zal de meeste eitjes produceren. De andere geïnsemineerde vrouwtjes worden gedegradeerd tot werksters.

Verschillend aan bijvoorbeeld de Duitse wesp of de gewone wesp, zijn deze Franse wespen absoluut géén ‘doelgerichte’ wespen. Deze maken eerder een soort van ‘ommetje’ of ‘wandelingetje’ in de lucht, meestal op zoek naar een lekker hapje zoals muggen of andere insecten. Ook komen deze wespen niet op zoetstoffen af en hebben daarom geen interesse in wat de mens te bieden heeft en laat deze wespen ons eigenlijk altijd met rust, totdat u zich bemoeid met hun nest. Ook deze wesp zal zijn woning beschermen door te gaan steken.

Omdat deze wespen geen schade aanrichten, omdat ze geen grote nesten bouwen, maar veel en dus vaak onbekend waar de rest van de nesten zich bevinden + extra kosten bij een bestrijding per nest, zij niet op zoetigheid afkomen en ons met rust laten. Laten wij hun ook met rust. Bestrijding zal zelden ingezet worden.

Wanneer er een gevaarlijke situatie voordoet, zullen wij uiteraard bestrijden, voor de rest niet.

Uiterlijk: Grotere wesp, vooral lang, dunne taille, lange achterpoten die onder het lichaam hangt tijdens hun vlucht. Tijdens vlucht hangt het lichaam in een ‘V’ en met die lange achterpoten, lijkt het net een ‘Y’.